ניר ליסטר -האיש שלך על מדרגות בית המשפט

עבירת הצתה

הצתת אש יכולה להתחיל כפעולה בלתי מזיקה, אך אש מטבעה עלולה להתפשט ולהביא לנזקים חמורים ואף למוות. החוק הישראלי רואה בחומרה את עצם ההצתה ושופט אותה לפי כוונתה ותוצאתה. עו"ד ניר ליסטר, עורך דין פלילי ותיק ומנוסה, מסביר את ההבדלים בהגדרות ובענישה על סוגי הצתה שונים.

הגדרות בחוק

עבירת ההצתה נחשבת לאחת מהעבירות החמורות ביותר במשפט הישראלי, ולא בכדי. הצתה היא עבירה אשר נראית בתחילה כבלתי מזיקה, אך טומנת בחובה סיכון גדול היכול להתפתח לנזק חמור בעתיד. אש, מטבעה, מתפשטת במהירות ובחוסר שליטה, ויכולה לגרום לנזקים רבים, לרבות פגיעה ברכוש, פגיעה בחיי אדם, וסיכון לשלום הציבור כולו. מעבר לנזקים הפיזיים, ההצתה טומנת בחובה מסר עברייני אלים שמפחיד את הציבור ומערער את תחושת הביטחון האישי. לא בכדי עבריינים משתמשים בנשק ההצתה על מנת להפחיד את קורבנותיהם, לגרום להם נזקים ובמקרים קיצוניים – אף לפגוע בגופם ובנפשם באופן פיסי, עד כדי רציחתם באמצעות האש המתפשטת.

ההגדרות בחוק

עבירת ההצתה מוגדרת בסעיף 448 לחוק העונשין, התשל"ז-1977. החוק מבחין בין שני מצבים עיקריים: הצתה סתם והצתה מתוך כוונה לפגוע ברכוש הציבור או לפגוע בבני אדם.

  • הצתה סתם: מעשה של הדלקת אש במודע בכל דבר שאינו שייך למצית.
  • הצתה מתוך כוונה לפגוע ברכוש הציבור או בבני אדם: כוללת אלמנט של כוונה מיוחדת לפגוע.

חשוב לציין כי עצם מעשה ההצתה נחשב לעבירה, ללא קשר לתוצאה שנגרמה ממנו, אך לתוצאה יש משקל משמעותי בעת קביעת העונש. כלומר, הגדרת העבירה והעונש בגינה קשור היטב לתוצאת ביצוע העבירה.

ענישה בגין הצתה

עבירת ההצתה נחקרת ונשקלת בקפידה על ידי מערכת המשפט, והענישה עליה מחמירה בהתאם. סעיף 448 לחוק העונשין קובע כי העונש על עבירת הצתה סתם הוא עד 15 שנות מאסר, בעוד שעבירת הצתה מתוך כוונה לפגוע ברכוש הציבור או בבני אדם דינה עד 20 שנות מאסר. הוכחת הכוונה מחמירה את הענישה, אפילו בלי קשר לתוצאה. לכן, עורך דין פלילי מנוסה יידרש לשאלת הוכחת הכוונה של החשוד או הנאשם כבר בקביעת האסטרטגיה המשפטית עבור הלקוח שלו. יתר על כן, בית המשפט העליון הדגיש במספר פסקי דין כי בשל חומרתה של עבירת ההצתה, יש להטיל על הנאשמים עונשי מאסר בפועל. בין היתר, נשקלת דרך ביצוע ההצתה – אם נעשה שימוש בחומרי בעירה או מזרזי בעירה כגון דלק – כגורם מחמיר בקביעת העונש.

מה אומרת הפסיקה על עבירת הצתה?

דוגמאות מפסקי הדין של בית המשפט העליון ממחישות את גישת המחמירה כלפי עבירת ההצתה. במקרים שבהם נגרם נזק רב או שהיה סיכון חמור לחיי אדם, בתי המשפט לא היססו להטיל עונשי מאסר כבדים, וזאת במטרה להרתיע ולהעניש בחומרה את אלו שמבצעים את העבירה. השופטת דליה דורנר, לדוגמא, קבעה באחד מפסקי דינה כי "הצתה היא מעשה אשר יש בו יסוד של תוקפנות והתעללות, ופגיעה חמורה בתחושת הביטחון של הציבור". כך, מערכת המשפט מבטאת באופן ברור את עמדתה הנחרצת נגד עבירה זו.

חשיבות הייצוג על ידי עו"ד פלילי מנוסה

בעקבות החומרה הרבה והעונשים הכבדים הקשורים בעבירת הצתה, חיוני להיעזר בעורך דין פלילי מנוסה ומיומן המכיר את הפרקטיקה והפסיקה המשפטית בתחום. עורך דין מקצועי יוכל להתמודד בצורה מיטבית עם האישומים החמורים, להציג טענות הגנה חזקות ולסייע בהפחתת העונש או אפילו להביא לזיכוי הנאשם. הייצוג המשפטי המקצועי עשוי להיות הגורם המכריע בהגנה על זכויות הנאשם ובהבטחת טיפול הוגן וראוי בתיק ההצתה. עורך דין מנוסה ידע לזהות פרצות בחומר הראיות, להציג טענות מקלות ולהבטיח כי ההליך המשפטי יתנהל בצורה תקינה, תוך שמירה על זכויותיו של הנאשם.

צרו קשר.

בואו להתייעץ איתי
055-432-8888
או השאירו פרטים 

דילוג לתוכן