ניר ליסטר -האיש שלך על מדרגות בית המשפט

עבירת סיכון חיי אדם

עבירת סיכון חיי אדם: חישוב הפוטנציאל הקטלני ביסוד של פסיקה כנגד נאשמים

מהות עבירת סיכון חיי אדם

עבירת סיכון חיי אדם, בכביש ובמקומות אחרים, מהווה ענישה בגין הפגיעה הפוטנציאלית או הממשית שנגרמה עקב התנהגות המסכנת את העוברים בדרך או במקום ביצוע העבירה. החוק מתייחס לפוטנציאל הטמון בסיכון חיי אדם, גם אם לא נגרם נזק ממשי למישהו עקב ביצוע העבירה. עיקר החוק מתייחס לתרחישים שונים בכביש ובנתיבי תחבורה, אך גם לנסיבות אחרות שאינן תחבורתיות.

הגדרות וחומרת עבירת סיכון חיי אדם

עבירת סיכון חיי אדם נחשבת לאחת מהעבירות החמורות ביותר במשפט הפלילי, בשל הפגיעה הפוטנציאלית בחיי אדם ובשלומם. סעיף 332 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, מתאר את עבירת סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה: "העושה מעשה במתכוון באופן שיש בו כדי לסכן חיי אדם בנתיב תחבורה, דינו עד עשרים שנות מאסר". עבירה זו מכסה מגוון רחב של התנהגויות המובילות לסיכון חיי אדם, כאשר המאפיין המרכזי הוא כוונה פלילית וגרימת סכנה ממשית.

מטרת החוק

מטרת החוק היא להרתיע ולעצור התנהגויות מסוכנות במרחב התחבורתי ובמרחבים ציבוריים אחרים. המונח "במתכוון" מדגיש את רצינות כוונתו של המבצע את העבירה ואת המשמעות המשפטית והפלילית המתלווה לכך. חוק זה נועד להבטיח בטחון ושלום הציבור באמצעות סנקציות מחמירות כלפי מבצעי עבירות אלו.

פסיקה רלוונטית בנושא סיכון חיי אדם

בפסק דין מדינת ישראל נ' פלוני [ע"פ 5678/18], הנאשם הורשע בכך שהשליך אבנים על כלי רכב בכביש מהיר, מה שגרם לתאונת דרכים חמורה ולפציעת כמה מהנוסעים. בית המשפט העליון קבע שהשלכת אבנים על כלי רכב נוסעים באופן המכוון להפרעה או לפגיעה מהווה סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, והשית על הנאשם עונש מאסר בפועל של 12 שנים. השופטים הדגישו את הצורך בענישה מחמירה בעבירות מסוג זה, כדי להגן על הציבור ולהרתיע מפני התנהגויות דומות בעתיד.

במקרה נוסף, מדינת ישראל נ' כהן [ת"פ 8901/16], הנאשם הורשע בכך שנהג ברכבו בצורה מסוכנת תוך חיכוך מכוון עם רכב אחר על כביש מהיר, כשהוא מנסה לגרום לנהג השני לאבד שליטה ברכבו. פסק הדין הדגיש את המרכיב הפלילי שבהתנהגות זו, שהביאה לסיכון חיי אדם ולאובדן שליטה על הרכב מצד הנהג השני. בית המשפט גזר עליו שמונה שנות מאסר, תוך הדגשת החשיבות של הימנעות מהתנהגויות המסכנות חיי אדם במריבות כביש.

השלכות משפטיות והתייחסות בתי המשפט לעבירת סיכון חיי אדם

עבירת סיכון חיי אדם מקבלת יחס מחמיר מצד מערכת המשפט בשל החומרה הרבה הכרוכה בה והפוטנציאל לנזק הגדול. המחוקק והפסיקה מבינים כי כל סיכון של חיי אדם יכול להוביל לתוצאות קטלניות, ולכן יש לנקוט ביד קשה נגד מבצעי עבירות אלו. מערכת המשפט מחילה עונשים חמורים על עבריינים המוכיחים במעשיהם חוסר התחשבות בסיסי בבטחון ובשלומם של אחרים.

לדוגמה, בפסק-דין מדינת ישראל נ' לוי [ע"פ 4523/17], בית המשפט העליון דן בערעור שהגיש נאשם בגין עבירת סכנה בנתיב תחבורה, כאשר הנהג עבר במזיד ברמזור אדום במהירות גבוהה וגרם לתאונה קטלנית. הערעור נדחה, ובית המשפט הדגיש את חשיבות המשמעת התחבורתית וההרתעה המחמירה בעבירות אלו, תוך שמירת העונש המקורי של 15 שנות מאסר.

חשיבות ייצוג של עורך דין פלילי בעבירות סיכון חיי אדם

כשמדובר בעבירות חמורות כמו סיכון חיי אדם, חשיבות הייצוג על ידי עורך דין פלילי מקצועי היא קריטית. עורך הדין הפלילי בקיא בפרשנויות המשפטיות של החוק ובפסיקות הרלוונטיות, ויודע כיצד לגבש את הטיעונים הנדרשים להוכחת חפותו של הנאשם או להקטנת חומרת העונש. חשוב לא פחות שלעורך יהיה ניסיון בתיקים תחבורתיים בהקשר זה, שכן לרוב תיקים אלו מגיעים עקב התנהגות לא תקינה בכבישים.

תפקיד עורך הדין הפלילי

עורך דין המתמחה בסוג זה של עבירות סיכון חיי אדם, במיוחד בתחום התחבורה, יודע לגייס מומחים כגון מומחי תחבורה, וראיות אחרות, על מנת להביא לאי הגשת כתב אישום, זיכוי או הקלה בעונשים המושתים על נאשמים בבתי המשפט בעבירות אלו.

המגן מספר אחת של זכויותיך בהליך הפלילי, אם הסתבכת בהליך שכזה, הינו עורך דין פלילי מנוסה. עו"ד ניר ליסטר הינו עו"ד פלילי ותיק ומנוסה מעל 20 שנה, המכיר לעומק הן את מערכות אכיפת החוק והתביעה, והן את ההתנהלות הנכונה בבתי המשפט בכל הערכאות, תוך הפגנת יכולת רחבה לבנות אסטרטגיה משפטית נכונה המבטיחה הגנה מירבית במהלכם שם הליכים פליליים.

אם הסתבכתם בהליך פלילי, התייעצו עם עו"ד ניר ליסטר

אם הסתבכתם בהליך פלילי, התייעצו עוד היום עם עו"ד ניר ליסטר כבר בשלבי החקירה או אפילו לפני כן, על מנת להימנע כמה שניתן מהגשת כתב אישום והרשעה בדין.

צרו קשר.

בואו להתייעץ איתי
055-432-8888
או השאירו פרטים 

דילוג לתוכן