ניר ליסטר -האיש שלך על מדרגות בית המשפט

עבירת תקיפת בן או בת זוג

עבירת תקיפת בן או בת זוג

בחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן "חוק העונשין") ישנן מספר הגדרות לעבירות תקיפה, וביניהן נחשבת עבירת התקיפה סתם כפחות חמורה. במקביל, תקיפה ביתית, לרבות תקיפת בן זוג, נחשבת כגורם מחמיר ענישה, המביא להגדלת העונש המוטל על התוקף פי שניים.

חשוב לעמוד על ההבחנות השונות של עבירות התקיפה המפורטות בחוק העונשין, לנתח את ההשלכות של תקיפת בן זוג מבחינת גזר הדין של הנאשם, ולהתייחס לתהליך הטיפול בתלונה הקשורה לתקיפת בן זוג.

עבירת התקיפה – הגדרה רשמית

תקיפה מוגדרת בסעיף 378 לחוק העונשין הישראלי כהפעלת כח של אדם אחד כלפי רעהו, ללא הסכמת האדם עליו הופעל הכח התוקף. יתר על כן, הסעיף הנ"ל מבהיר את הגדרת הביטוי המעורפל "שימוש בכוח" וקובע כי שימוש בחשמל, גז, אור, ריח, חום, קור או כל חומר או אמצעי אחרים על אדם נתפסת כפעולה של כוח.

חשוב לציין כי עבירת התקיפה מוקמת ובלבד שאותה הפעלת כח גרמה לנזק או להפרעה אצל קרבן העבירה. עוד יש לומר כי עבירת התקיפה מוגדרת באופן רחב בחוק, ואין בהכרח צורך במגע פיזי בין התוקף לקורבן. כל עוד התקיפה בוצעה ללא הסכמת הנפגע או בהסכמה שהושגה במרמה, היא נכנסת לגדר תקיפה.

מעבר לכך, היסוד הנפשי הדרוש להרשעה בתקיפה נוגע אך ורק למודעות הנאשם למהות מעשיו, ללא קשר לשאלה אם התכוונו לגרום לתוצאה חמורה. לא ניתן להרשיע אדם בעבירת תקיפה ללא הוכחת היסוד הנפשי שבבסיס ביצוע המעשה הנדון.

אילו סוגי עבירות תקיפה קיימים?

צורת התקיפה הקלה ביותר, כהגדרתה בסעיף 379 לחוק העונשין, מסווגת כ"תקיפה סתם". בהתאם להוראה זו, אדם אשר תוקף אדם אחר שלא כדין, עשוי להיות צפוי לעונש מאסר מירבי של שנתיים.

סעיף 380 לחוק העונשין משרטט עבירה מוגברת – תקיפה הגורמת לנזק מוחשי הקרוי בלשון החוק "חבלה ממשית". בהתאם לעבירה זו, אדם המבצע תקיפה בזולתו שגרמה לפציעה ממשית אותה ניתן לראות בעין או בבדיקה רפואית מוסמכת, צפוי לעונש מירבי של שלוש שנות מאסר.

סעיף 381 מפרט צורות נוספות של תקיפה. בהתאם להוראה זו, יחיד המבצע תקיפה בכוונה לעסוק בפלילים, להרוס רכוש או למנוע תפיסה שלו או של אחר על ידי גורם אכיפה מוסמך, דינו לתקופת מאסר של שלוש שנים. במקרה ששני אנשים או יותר יבצעו יחד תקיפה כזו, כל משתתף בעבירה צפוי לתקופת מאסר של עד חמש שנים.

סעיף 382א לחוק העונשין משרטט את העבירה של תקיפת עובד ציבור. לפי הסעיף הנ"ל, מי שיבצע תקיפה נגד עובד ציבור, כאשר התקיפה האמורה קשורה ישירות לביצוע תחומי אחריותו או תפקידו הרשמיים של עובד הציבור הנפגע, דינו לעונש מאסר של שלוש שנים.

יתירה מזאת, אדם שמבצע תקיפה של מטפל או עובד ציבור בזמן חירום, בזמן שהמשיב מעניק סיוע מציל חיים למי שעומד בפני חבלה גופנית משמעותית, וכן אדם שמפריע בכוונה לעובד ציבור בביצוע תפקידו הרשמי, במיוחד אם הוא חמוש או פועל במשותף עם אחרים לשם סיכול עבודתו של עובד הציבור, דינו למאסר לתקופה מירבית של חמש שנים.

סעיף 382 לחוק העונשין משרטט את עבירת התקיפה בנסיבות מחמירות, תוך הטלת עונש חמור פי שניים מעונש התקיפה המקובל, אלא אם התקיפה בוצעה בנסיבות מחמירות כמפורט להלן: המצב המחמיר הראשוני המתואר בסעיף זה נוגע לתקיפה כהגדרתה בסעיף 379 או 380 לחוק העונשין, הנעשית במשותף על ידי שני אנשים או יותר.

תקיפת בן משפחה

הנסיבות המשמעותיות הבאות במאמר זה היא מעשה תוקפנות המכוון כלפי קרוב משפחה, הכולל בן זוג. יחיד שביצע תקיפה בבן זוגו, צפוי לעונשים המפורטים בסעיף 379, העלולים להביא לתקופת מאסר מרבית של ארבע שנים. יתרה מכך, במידה והתקיפה תוביל לנזק מוחשי לפי סעיף 380, עלול הנידון לעונש של עד שש שנות מאסר.

בכל הנוגע לביצוע אלימות כלפי בן זוג, הפער בין "תקיפה סתם" של בן/בת זוג לבין מעשה אלימות הגורם לנזק מוחשי של קורבן העבירה עלול להוביל לתקופת מאסר נוספת של שנתיים.

סיוע עורך דין פלילי מנוסה – כלי להפחתת האישומים והענישה

הפסיקה לאורך השנים התייחסה באופן מגוון למונח "חבלה של ממש" כולל פעולות שבוצעו לשם שעשוע בלבד והביאו לנזק מינימלי. לדוגמה, גרימת נקע נחשבת כגורמת נזק מוחשי, שכן ניתן לראות את הפציעה באופן גלוי, אך במקרים שאינם בין בני משפחה מערכת המשפט והאכיפה נוטות להתייחס בסלחנות כלפי מקרים כאלה.

זה לא המצב כאשר מדובר בעבירות אלימות במשפחה כמו תקיפת בן זוג. רשויות אכיפת החוק נוטות לטפל בתיקי תקיפה ברמת חומרה גבוהה מאוד, שעלולה להוביל לאי התאמה בין האישום שהוגש נגד התוקף לבין מעשיו בפועל.

מצב זה מושפע בין היתר מהאקלים החברתי והפוליטי המכתיב מאבק נחרץ בתופעות של אלימות במשפחה, ובפרט אלימות כלפי נשים שנחשבת כ"מכת מדינה". כתוצאה מכך, המערכת נוקטת נחישות נחרצת לחסל תופעה זו.

מכאן, שהצד החשוד והנאשים, בנסיבות כאלה, כבר נמצא בעמדת נחיתות מובנית. במצבים מסוג זה, חובה לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מעורך דין פלילי מיומן, המחזיק בידע רב בתחום המשפט הפלילי, רצוי זמן קצר ככל האפשר לאחר הגשת התלונה של בן הזוג במשטרה.

לעו"ד פלילי מנוסה יש את היכולת לסייע לך להציג את נקודת המבט שלך בצורה יעילה בשלבים הראשונים של החקירה המשטרתית. ישנה חשיבות עצומה להצגת דין וחשבון ראשוני קוהרנטי ומהימן למשטרה, שכן הצהרתו הראשונית של החשוד משמשת ראיה מרכזית לתביעה.

עו"ד ניר ליסטר – עו"ד פלילי מנוסה בעבירות אלימות

אם נעצרתם או הובאתם לחקירה בגין עבירת תקיפה סתם, זיכרו את שלושת העקרונות הבאים:

  1. אל תתנו גרסה לפני התייעצות עם עו"ד פלילי מנוסה – כל מה שתאמרו עלול לשמש כנגדכם, גם אם לא הייתם מעורבים במעשה המיוחס לכם!
  2. יש לכם זכויות בחקירה שאינכם מכירים – אם החוקרים עברו על זכויות אלו, גם אם הינכם מעורבים במעשה המיוחס לכם, אתם עשויים לצאת זכאים אם לא נשמרו זכויותיכם.
  3. תמיד נתונה לכם הזכות להיוועץ בעו"ד – נצלו את זכותם לקבל ייעוץ משפטי מיטבי מעורך דין פלילי מנוסה, המכיר את החוק ואת המערכת, כדי למקסם את הסיכוי להיחלץ מהתסבוכת המשפטית.

עו"ד ניר ליסטר הינו עו"ד פלילי מנוסה ובעל ידע נרחב הן בנבכי החוק וסדר הדין הפלילי, והן בנבכי מערכת המשפט הפלילי והתנהלותה – זאת לאחר שנים רבות של ניהול תיקים מעין אלו בבתי המשפט השונים, בכל הערכאות.

להתייעצות ראשונית בחינם, ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין של ניר ליסטר, בכל שעה.

 


הערה: המידע המוצג לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו מחליף ייעוץ עם עורך דין מוסמך.

צרו קשר.

בואו להתייעץ איתי
055-432-8888
או השאירו פרטים 

דילוג לתוכן