אנשים שומרי חוק עלולים להסתבך בעבירות אלימות גם ללא כוונה תחילה וללא עבר פלילי קודם. חלקם, לתדהמתם, עלולים למצוא עצמם בחקירה משטרתית ואף להתמודד עם כתב אישום על תקיפה. אין להתייחס לכך בקלות ראש, שכן מנגנוני האכיפה והמערכת המשפטית מפגינים קפדנות מרבית בטיפול בהאשמות בתקיפה.
מהי עבירת תקיפה וחבלה?
חוק העונשין משנת 1977 מקיף שורה של עבירות הנוגעות לתקיפה וחבלה, כל אחת שונה בדרגת חומרתה. עם זאת, לכולם מטרה משותפת, והיא לטפל בפגיעה בזכות היסוד של הפרט על ביטחונו הפיסי והנפשי. יש בחקיקה זו גם משום אלמנט של הרתעה, לבל יסתבך אדם בעבירות אלימות, פן יבולע לו בענישה כחוק.
עבירת תקיפה
בהתאם לסעיף 378 לחוק העונשין, מעשה תקיפה מוגדר כמעשה אלימות מכוון המופנה כלפי אדם אחר, בין אם באמצעים ישירים ובין אם באמצעים עקיפים. מעשה זה כולל פעולות כמו מכה, מגע פיזי, דחיפה או הפעלת כוח תוך שימוש בגופו של התוקף או בכל חפץ המופעל על ידו. כמו כן, החקיקה מקיפה גם שימוש באמצעים שונים, כגון חום, קור, אור, חשמל, גז וריח בין הכלים השונים בהם עלול התוקף להפעיל על מנת להזיק לנפגע או לגרום למצוקתו.
עבירת חבלה
עבירת החבלה כוללת מעשי תקיפה הנחשבים לחמורים יותר בשל השלכות המעשה, מעמד המעורבים או האופי המיני של העבירות. מדובר בעבירות שאינן רק בגדר תקיפה או רצון לתקוף מצד הנאשם בהן, אלא כאלו שגורמות פגיעה פיסית או נפשית מוכחת וברורה אצל הקורבנות של העבירה.
תקיפה סתם
מבחינת חומרה, עבירת תקיפה בלבד נחשבת לקטנה ביותר, המכונה בדרך כלל תקיפה ללא נזק או פשוט "תקיפה סתם" בלשון החוק עצמו. במסגרת סוג זה של תקיפה, התוקף מפעיל כוח מינימלי או משמעותי על הקורבן באמצעות שיטות מגוונות, (תלוי בהקשר המקרה), ומה שהופך את המקרה לעבירה הינו העובדה כי הדבר נעשה ללא הסכמת הקורבן. יש לציין שצורת התקיפה זו אינה גורמת לפגיעה פיזית כלשהי, בוודאי לא כזו הנראית לעין.
תקיפה ממשית
צורת ההתקפה השנייה מאופיינת בגרימת נזק מוחשי, הנקרא בלשון החוק "תקיפה ממשית". תקיפה זו נחשבת כחמורה משמעותית, וכתוצאה מכך לפציעות פיזיות הניתנות להוכחה כגון שפשופים או פצעים. בהתחשב בנראות התוצאה, ביסוס התקיפה יכול להיות פשוט יחסית באמצעות רישומי המשטרה או תיעוד מצולם, כאשר תמונות המתארות את הפציעה או תיעוד רפואי משמשים כראיות בתיק.
תקיפה בנסיבות מחמירות
הקטגוריה השלישית של תקיפה ידועה בשם תקיפה בנסיבות מחמירות, הכוללת את הנסיבות המורכבות ביותר. כאן כבר מדובר בתקיפה מכוונת, המבוצעת על ידי שני אנשים או יותר, כלפי קורבן או קורבנות העבירה. גם עבירות אלימות המתרחשת בתוך התא המשפחתי נכללות בקטגוריה זו.
ענישה בגין תקיפה וחבלה
העונש על תקיפה וחבלה הוא מאסר בפועל. מעטים המקרים בהם הרשעה בסעיפים של תקיפה וחבלה מסתיימים ללא מאסר בפועל כלשהו. משך המאסר נקבע על פי חומרת העבירה והשלכותיה. בגין תקיפה ללא גרימת חבלה, תקופת המאסר המינימלית היא שנתיים. עם זאת, אם התקיפה תגרור פגיעה ממשית כגון פצע או חתך חיצוני בגוף הקורבן, כמפורט בסעיף 334 לחוק העונשין, תקופת המאסר הפוטנציאלית עשויה להתארך עד שלוש שנים לכל היותר. כך גם אם התקיפה בוצעה מתוך כוונה לבצע פשע או גניבה, או אגב ביצוען של עבירות אלו.
ענישה בגין תקיפה בנסיבות מחמירות
תקיפה בנסיבות מחמירות מביאה לתקופת מאסר מקסימלית של 4 שנים, אולם פגיעה חמורה מסלימה את רף הענישה העליון ל-7 שנות מאסר. במקרה שהתוקף היה חמוש, ללא קשר לסוג הנשק, העונש הצפוי גדל פי שניים, ומגיע לשיא של 14 שנות מאסר לכל היותר.
ענישה בגין תקיפת עובד ציבור
ישנם שני מקרים חריגים מבחינת ענישה אפשרית. המקרה הראשון ממוקד בקורבן וכולל תקיפה של עובד ציבור, כגון שוטר, במילוי תפקידו הרשמי, או עובד רשמי כגון מורה, רופא וכד'. מעשה זה עשוי לגרור עונש מירבי של מאסר לתקופה של עד 5 שנים.
עונש על תקיפה שלא בכוונה
המקרה השני נוגע להעדר כוונה וסובב סביב ונדליזם שנגרם עקב רשלנות ופזיזות, ולא כוונה מכוונת לגרום נזק. על עבירה זו עונש של שנת מאסר. חוק העונשין משרטט הוראות הנוגעות לסוגיית הכוונה, דווקא בסעיפים 340-338. הוא מונה מעשים שבוצעו ללא כוונה מכוונת, ובכך מצדיק עונשים חמורים יותר. מעשים אלו כוללים טיפול רשלני בכלי ירייה וחומרים מסוכנים, נטישת חפצים שעלולים להזיק העלולים לסכן את בטיחות הילדים, הפעלה פזיזה של רכב מנועי בכביש ציבורי, ואי נטילת זהירות בשימוש בחומרים מסוכנים.
חשיבות היוועצות עם עו"ד פלילי בעת חשד או אישומים בתקיפה
רצוי מאוד לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין פלילי לפני תחילת חקירת חשדות בתקיפה. גם תוך כדי חקירה יש לכם את הזכות להיוועץ בעורך דין! לאור ההסלמה בשכיחות האלימות בישראל בתקופה האחרונה, מערכת המשפט נוקטת עמדה מחמירה יותר כלפי תיקי תקיפה. בעניינים הנוגעים לעבירות חמורות, מבקשת הפרקליטות לא פעם הגשת כתב אישום לצד בקשת מעצר עד תום ההליכים המשפטיים.
מעשי תקיפה עלולים לגרום ליצירת רישום פלילי, אישומים רשמיים, הרשעה משפטית והטלת מאסר. לאנשים חסרי ניסיון או עבר פלילי, כל התהליך עלול ליצור טראומה משמעותית בנפשם. כל מילה שנאמרת על ידי חשוד בחדר חקירות או בכל שיחה אחרת עם גורמי חקירה ואכיפה עלולה לשמש נגדם, ולכן שמירה על שתיקה – שהיא זכות הנתונה לכל חשוד, בין אם היה מעורב במקרה המיוחס לו ובין אם לא.
אם אדם מתמודד עם חשדות או אישומי תקיפה, ישנה חשיבות עליונה לפנות מיידית להכוונה של עורך דין פלילי מוסמך. חשוב להמתין להגעת הייצוג המשפטי בכל מצב שבו אתם עומדים לבדכם מול מערכות החקירה והאכיפה. עורך דין פלילי יתן עדיפות לשמירה על האינטרסים של הנאשם, לרבות עמידה קפדנית על כל זכויות החשוד והנאשים, וזאת תוך מתן תמיכה בלתי מעורערת לאורך כל התהליך, כולל הגנה באינטראקציות השונות עם המשטרה ומערכת המשפט, וכן סיוע בהצגת הפרטים העובדתיים באופן יעיל כחלק מאסטרטגיה וקו הגנה שלם אל מול החשדות ו/או האישום שבפניכם.
עו"ד ניר ליסטר – עו"ד פלילי מנוסה בעבירות אלימות
אם נעצרתם או הובאתם לחקירה בגין עבירת תקיפה סתם, זיכרו את שלושת העקרונות הבאים:
- אל תתנו גרסה לפני התייעצות עם עו"ד פלילי מנוסה – כל מה שתאמרו עלול לשמש כנגדכם, גם אם לא הייתם מעורבים במעשה המיוחס לכם!
- יש לכם זכויות בחקירה שאינכם מכירים – אם החוקרים עברו על זכויות אלו, גם אם הינכם מעורבים במעשה המיוחס לכם, אתם עשויים לצאת זכאים אם לא נשמרו זכויותיכם.
- תמיד נתונה לכם הזכות להיוועץ בעו"ד – נצלו את זכותם לקבל ייעוץ משפטי מיטבי מעורך דין פלילי מנוסה, המכיר את החוק ואת המערכת, כדי למקסם את הסיכוי להיחלץ מהתסבוכת המשפטית.
עו"ד ניר ליסטר הינו עו"ד פלילי מנוסה ובעל ידע נרחב הן בנבכי החוק וסדר הדין הפלילי, והן בנבכי מערכת המשפט הפלילי והתנהלותה – זאת לאחר שנים רבות של ניהול תיקים מעין אלו בבתי המשפט השונים, בכל הערכאות.
להתייעצות ראשונית בחינם, ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין של ניר ליסטר, בכל שעה.